‘Народе???’

Vasil-Levski-12На днешната дата 18сти Февруари (по нов стил 19сти Февруари)  бе погубен един от най-видните българи живели някога -Васил Левски. Този ден е ден на траур за всеки българин ,защото бележи смъртта на една личност ,която е имала възможност да прозре характерът,битът и нравът на всеки един българин по онова време. Имайки кураж и смелост ,той не се е страхувал от смъртта ,за Левски тя била само началото на неговото дело. Затова той е напътствал със същата тази борбеност всеки друг българин да тръгне по неговият път,да прозре,види и разбере истината за своята същност-да бъде ковач на своята съдба.

Левски е притежавал остър и бърз ум за да съзре какво се случва на българска земя и какво искат от нас другите народи ,никой не чува словото на апостола как илюзията на заблудата във времето ,в което живеят българите ‘Кой ли не иска да ги грабне българите,та да му робуват во веки?’ ,кой ли? Само в едно единствено изречение той е формулирал образът ,който другите държави са гледали към нас,изгодата ,която те могат да извлекът от това да бъдем под една или друга чужда власт.

Искайки да предотврати всичко това Апостолът на свободата е търсил нови съюзници в своето дело, карайки ги да коленичат и да се закълнат във вярата си и отечеството си.Опитвайки се да съживи пламъкът в душата на българина и да пречупи робските окови ,той  обикалял село след село,град след град ,търсейки истински и смели сърца,който да обедини под един свод и да нарече тях ‘народ’. Ала ,апостолът е знаел и виждал как делата му ту отиват на добре ту на зле (народната работа върви “като жаба през угар- днес наред,утре без ред ,други ден никаквата’ ). Той съзирал как душата на българина е изкривена под студените и мрачни дни на робството,как малко по малко пламъкът на един народ е горял и пламтял ,ала във времето когато е нужен е бил клечка кибрит. Страх и несигурност е била налегнала тази клета България , чакайки помощ от някой ,някой да я спаси и да я излекува от прокажените турска отрова. Българина е бил отровен ,умът му сломен – там е нямало волята .която е трябвало да съществува за подобно намерение като ‘всенародно български освобождение’. Защо ли Левски изписва “Народе???’ в своето тефтерче със три препинателни знака,защо ли…

Вдъхновена от думите на апостола ,написах няколко куплета .

Народе???

Февруарски ден,злокобен мрачен-

пропит със кръв и тъмнина.

Последен тътен на сърце в една героична мъжка гръд затуптя-

Отиди си Апостола…

последни думи на уста ‘Отечество,идеали,свобода’!

Родино,ще милееш вечно за тоз гигант,за тоз твой син.

Той падна ,други паднаха след него-

в една борба за правдина.

След тях ,другите дойдоха

потъпкаха те бързо твойта свята гордост, българино!

От роб свободен теб направиха ,

само за да те превърнат в роб с окови нови!

Раздадоха и земята ти ,Българио,

нарекоха те с чужди имена ,по-нови !

После ,плюха и още плюят върху всичко

що Апостолът нарече свято!

Но,спи дълбоко българино,

ти,не дей се буди…

да чуеш как децата ти забравят за дедите си

и как съдбата ти през пръстите ти като пясък все се губи!

И няма вече кой знамето да вдигне

и няма кой веч да се провикне “Смърт тиранино,живей Българио!

Апостол  означава ‘пратеник’ -Апостолът на Свободата,а къде е тя?

Leave a comment